Despre eticheta „Nutri-Score” și ce este ea

Regulamentul european UE nr. 1169/2011, stabilește regulile de informare a consumatorilor asupra produselor, permițându-le astfel accesul la informații de bază, cum ar fi declarația nutrițională sau lista ingredientelor.

Agenția Națională de Sănătate Publică Franța, a creat un sistem de etichetare nutrițională pe partea din față a ambalajului numit: Nutri-Score, care poate fi aplicat de producători, voluntar, pe produsele comercializate. Scorul Nutri a fost dezvoltat pentru a facilita înțelegerea ușoară a informațiilor nutriționale de către consumatori și, astfel, pentru a-i ajuta să facă alegeri în cunoștință de cauză. Nutri-Score a fost implementat pentru prima dată în Franța în 2017, pe baza activității echipei prof. Serge Hercberg – președinte al programului național de nutriție pentru sănătate și director al unității de cercetare a epidemiologiei nutriționale.

Ce este Nutri-Score?

În esență este o scară grafică care împarte scorul nutrițional în 5 clase (exprimat printr-o culoare și o literă), scopul fiind acela de a ajuta consumatorul să vadă, să interpreteze și să înțeleagă mai bine valoarea nutritivă. Ideea nu este să separi alimentele „bune” de alimentele „rele”, ci mai degrabă pentru a distinge alimentele mai sănătoase de cele mai puțin sănătoase și pentru a ajuta consumatorul să facă alegeri conștiente în legătură cu produsele cumpărate.

Cum se calculează?

Scorul nutrițional este calculat folosind datele nutriționale enumerate pe ambalaj pentru 100 g de produs, ai cărui nutrienți fac parte din declarația nutrițională obligatorie sau sunt incluși ca informații suplimentare:

  • Calorii (Kcal/KJ)
  • Cantitatea de grăsimi (g)
  • Cantitatea de acizi grași saturați (g)
  • Cantitatea de carbohidrați (g)
  • Cantitatea de zaharuri (g)
  • Cantitatea de proteine (g)
  • Cantitatea de sare (mg)
  • Fibre (g)

Prin vitaminele pe care le conțin, fructele, legumele, leguminoasele și nucile contribuie major la sănătatea publică și contribuie la asigurarea faptului că informațiile furnizate sunt în concordanță cu liniile nutriționale. Deoarece alimentele trebuie să conțină cel puțin 40% fructe, legume și nuci, informațiile sunt disponibile în lista ingredientelor, în măsura în care pentru aceste produse, fructele și legumele sunt menționate în denumirea legală a produsului.

Scorul cuprinde două delimitări: puncte negative (corespunzătoare componente „nefavorabile”, al căror exces este considerat nesănătos: calorii, zaharuri, sodiu și acizi grași saturați) și puncte pozitive (corespunzătoare componente „favorabile”: fructe, legume, leguminoase, nuci, uleiuri calitative, proteine și fibre, a căror cantitate adecvată este considerată sănătoasă).

Se acordă între 0 și 10 puncte pentru fiecare dintre aceste 4 componente „nefavorabile”, pe baza cantității din 100 g de alimente. Componentele „nefavorabile” sunt totalizate, rezultând un număr de puncte pozitive (maximum +40).

Se acordă între 0 și 5 puncte pentru cele 3 componente „favorabile” (de la 0 la 10 puncte pentru băuturi), pe baza cantității din 100 g de aliment (maximum -15).

În funcție de numărul de puncte pozitive, fie se scad toate componentele „favorabile”, fie doar componenta fibre și, „fructe, legume, leguminoase, nuci și rapiță și uleiuri”, conform câtorva reguli. Întreaga formulă de calcul și explicațiile științifice le poți găsi aici.

Scopul principal al acestui scor este de a ajuta consumatorul să determine ce compoziție nutrițională a unui anumit produs alimentar va contribui la o dietă echilibrată. Pentru fiecare categorie de produse, Nutri-Score ajută la dezvăluirea gradului în care compoziția produsului variază în funcție de nutrienții selectați.

Pentru atribuirea culorilor, se folosește ca în tabelul de mai jos.

În România

Pe piața din România se găsesc deja produse cu această etichetă. Să nu uităm, implementarea acesteia, pe produse, este o alegere voluntară a companiilor și nu o directivă obligatorie dată de UE.

  • La Kaufland, vei putea găsi eticheta Nutri-Score pe ambalajele produselor marcă proprie K-Bio și K-take it veggie.
  • Danone își arată susținerea pentru adoptarea sistemului de etichetare Nutri-Score, anunțând implementarea acestuia la nivelul portofoliului companiei de pe piața din România. Prima gamă de produse cu această etichetă este Danonino. În scurt timp și iaurturile Activia vor include pe partea frontală a ambalajului noua schemă de etichetare, urmate apoi de Actimel si Danone.
  • Acesta este deja prezent pe o bună parte din bunurile alimentare importate și în România de marii retaileri, în special de rețelele franceze sau belgiene, Carrefour și Delhaize (Mega Image)
  • În iunie 2019, Nestlé a anunțat sistemul de etichetare nutrițională din fața ambalajului Nutri-Score ca sistemul preferat în Europa continentală. Produsele care afișează acest sistem intuitiv sunt acum pe rafturi în opt țări: Austria, Belgia, Franța, Germania, Luxemburg, Portugalia, Spania și Elveția. Datorită liberei circulații a mărfurilor în Europa și a etichetelor care au mai multe limbi pe ambalaj, este posibil să apară și în România produse Nestlé cu această etichetă nutrițională